Sporun Çocuğun Fiziksel ve Sosyal Davranışlarına Etkileri
sosyal gelişimi ve özgüven duygusunun artması için her çocuğun özellikle takım sporlarına yönlendirilmesi gerekir. Artan ders yükünü kaldırması, arkadaşları ile ödevlerini tartışması, çözümleri paylaşması, öğretmenleri tarafından
desteklenmesi daha kolay olup, hayatında ki başarı hedeflerine koşarken sportif hedefleri ile ders başarısını paralel
tutacağından ivmede paralel yükselecektir.
davranışlarında (içe kapanma, duygusallık, arkadaş çevresi, aile ortamında ki davranışlar vs.) belirgin bir düzelme
olduğudur.
edilmesine rağmen söz konusu davranışların sportif faaliyete katılım sonrasında olumlu etkilendiği
içe kapanıklıklarının sona erdiği, daha neşeli ve daha mutlu çocuklar oldukları sonucuna varılmıştır.
Çocuklar için Basketbolun Faydaları
Çocuklar için Basketbolun Faydaları
Çocuklar için Basketbolun Faydaları , Çocuk gelişiminde spor, çok önemli bir yere sahiptir. Her sporun çocuğa katacağı ortak ve farklı faydaları olabilir. Basketbol sporu da çocukların ve gençlerin gelişiminde birçok katkısı olan bir spordur. Günümüz çocuklarını hareketsizlikten kurtaran, onların sosyalleşmesini sağlayan ve disipline eden bir spordur.
Sosyal Açıdan Faydaları
Basketbol sporu, çocukların gelişiminde sosyal açıdan da fayda sağlayan bir spordur. Takım olarak oynanan bir spor olması ve iletişim halinde kalınması gerektiğinden dolayı, çocuğun da bu yönde kendini geliştirmesini sağlamaktadır. Basketbolun sosyal açıdan faydalarına kısa değinecek olursak;
- Takım ruhu kazandırır
- Takım içi yardımlaşmayı ve paylaşmayı öğretir
- Oyunun kurallarına uymasında kaynaklı olarak sınırlara ve kurallara uymayı öğrenir
- İletişim becerisinin gelişmesini ve etkin kullanılmasını sağlar
- Problem çözme kabiliyetini geliştirir
- Rekabet duygusunu ve rakibe saygıyı öğretir
- Özgüven kazanılmasını sağlar ve sorumluluk bilincini geliştirir
Fiziksel ve Sportif Açıdan Faydaları
Basketbol sporu, yüksek efor harcanan bir spordur. İçinde barındırdığı hareketler sayesinde de fiziksel olarak çocukların gelişmesine katkı sağlamaktadır. Basketbolun diğer spor dallarıyla ortak ve kendine özgü faydalarını listeleyecek olursak;
- Çocukların sportif kabiliyetlerinin gelişmesini sağlar
- Vücudun atik ve esnek olmasını sağlar
- Bedenin güçlenmesini ve dayanıklılığını artırır
- Kemiklerin ve kasların gelişmesini sağlar
- Çok kalori harcanmasından dolayı vücudun formda kalmasını sağlar
Her spor dalında olduğu gibi basketbolda da, kişinin kendine dikkat etmesi ve sağlıklı beslenmesi temeldir. Sporun doğru beslenme ve uyku düzeni sayesinde faydaları en üst seviyeye çıkmaktadır.
Fiziksel aktivitenin, çocuklarda büyüme hormonu salgılattığı ve bu sayede de düzenli ve dengeli beslenme ile çocukların fiziksel ve zihinsel olarak gelişimlerinin daha dikkat çekici olduğu gözlemlenmiştir. Bu da bize gösteriyor ki, çocuklarımızın yaşamda başarılı bireyler olması için sporun da hayatlarında bulunması gerekmektedir. Spor; çocuklarımıza sosyal hayatta, eğitim ve iş hayatında ve sağlığı konusunda hep destekçi olacaktır.
Çocuklar için Basketbolun Faydaları ile ilgili daha birçok şey yazılabilir ancak en temel faydaları sıralamaya çalıştık. Sizinde çocugunuz Avrupanın en iyi basketbol okulunda eğitim alması için ÖN KAYIT FORMU doldurunuz ve deneme antrenmanına katılın, kaliteli eğitimle tanışın.
INSTAGRAM hesabımızı için tıklatınız.
Genç Sporcuların Beslenmesi
Genç Sporcuların Beslenmesi ;
Genç Sporcuların Beslenmesi konusu , 5 yaşından itibaren okul öncesi çocuklara göre farklılık göstermeye başlar. Bu dönemde çocukların fiziksel olarak enerji ihtiyacının artmasının yanı sıra mental olarak da enerji ihtiyacı artmaktadır. Beynimiz vücudumuzda en çok enerji harcayan organların başında gelir.
Özellikle okul çağındaki çocukların öğrenme, düşünme, algılama, mukayese etme gibi birçok işlevi artık beyninde organize bir şekilde yapmaya başlaması ile beynin enerji ve besin öğesi ihtiyacı daha da artar. Çocuğun artan enerji ve besin öğesi ihtiyacına karşılık beslenmesinin de buna uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
Okul dönemi Genç Sporcuların Beslenmesi için en zor dönemdir. Çünkü bu dönemde çocuk başka çocuklarla iletişime geçecek ve bu iletişim neticesinde duyguları ön plana çıkmaya başlayacaktır. Çocuk daha önce hiç abur cubur yememişse etrafındaki arkadaşları yediğinde meraklanacak ve yemek isteyecektir. Çocuğun ileriki yaşlarda beslenme alışkanlığının sağlam olması için bu dönemde çocuğun beslenmesi daha da önemli olmaktadır.
Çocuk okula başlayana kadar verilen beslenme alışkanlığı eğitimi tekrar baştan düzenlenmesi ve öğretilmesi gerekebilir.
Beslenme alışkanlığı ile birlikte okul çağındaki çocuklara gıda güvenliği ve gıda hijyeni eğitimi ve alışkanlığının da verilmeye başlanması çok önemlidir. Çünkü okula giden çocuklar hem çevreden hem de arkadaşlarından gelebilecek enfeksiyonel hastalıklara karşı açıktır ve bağışıklık sistemi hala tam olarak gelişmemiştir. Okul çağındaki çocuklara doğru el yıkama, çapraz bulaşma, taze gıdaların muhafazası, dışarıdan yiyecek ve gıda alışverişi konularında çok iyi eğitim verilmeli, bu konular detaylı bir şekilde anlatılmalıdır.
Çocukların fiziksel gelişim sürecinde, okul dönemi (5-12 yaş) kemik yapısının gelişimi ve vücut yapısının oluşumu bakımından çok önemli bir dönemdir. Bu dönemde yeterli ve doğru beslenmeyen çocuklarda obezite ve iskelet sistemi hastalıkları sıklıkla görülmektedir. Çocuğun bu yaşlarında bu hastalıkların ortaya çıkması ileri ki yaşlarında da bu problemleri yaşayacağının habercisidir. Bu sebeple çocuk dengeli ve sağlıklı beslenmeye özendirilmeli ve bu alışkanlık çocuğa bu dönemde verilmelidir.
Bu yaş döneminin sonlarına doğru kız çocuklarında başlayan menstruasyon dönemi de beslenme bakımından çok önemli bir durumdur. Kız çocuklarının fiziksel ve psikolojik olarak etkileneceği menstruasyon döneminde beslenmelerinin fiziksel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlanması çok önemlidir. Bu dönemde beslenme ile yeterli demir minerali ve folik asit ihtiyacı karşılanamazsa kız çocuklarında kansızlık görülebilmektedir.
Okul çağındaki çocukların beslenmesinde en önemli öğün kahvaltıdır. Bu yaşlarda kahvaltı alışkanlığı kazanmayan çocuklar ileriki yaşlarda da kahvaltı yapmamayı tercih edeceklerdir. Yaş kaç olursa olsun insan beslenmesinde kahvaltı en önemli öğündür ve kesinlikle atlanmamalıdır.
Vücudumuzun gün içerisinde ihtiyaç duyacağı enerjinin gece boyunca dinlenen ve güne başladığı ilk saatlerde verilmesi iç organlarımızın daha az yorulmasına, daha az deforme olmasına, vücut mekanizmamızın daha iyi ve aksamadan çalışmasına yardımcı olur. Kahvaltı yapmayan Genç Sporcular gün içerisinde daha çabuk yorulurlar.
Dikkat eksikliği, konsantrasyon problemleri yaşarlar, çalışma istekleri ve öğrenme yetenekleri düşük kalır. Bu nedenle her yaşta kişinin ve özellikle okul dönemi çocukların mutlaka her sabah kahvaltı yapması gerekir.
Genç Sporcuların Beslenmesi bu sebeplerden dolayı önemle dikkat edilmesi gereken bir konudur.
Panathinaikos basketbol okulu Türkiye de ilk kez 5-10 yaş arası mini basketbol grupları açarak çalışmalara başlayan spor okuludur. Sosyal medya hesapları için BURAYA tıklayınız.
Teog Sınavında Ek Puan
Teog Sınavında Ek Puan , 5. sınıfta yetenek taramasından geçirilecek öğrenciler, 8’inci sınıfta ilgili spor branşlarına yönlendirilecekler. Hedef 8 yıl içinde bütün öğrencilerin en az bir dalda lisanslı sporcu olması. Başarılı sporcu öğrencilere okul nakillerinde kolaylık sağlanacak, Teog Sınavında Ek Puan ve burs teşviki verilecek. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı ile spor bakanlığı arasında protokol imzalanacak.
Lisanslı basketbolcu gençlerimize Teog sınavında ek puan
6 kez Euroleague şampiyonu olan efsane takım Panathinaikos’un Türkiye’deki Basketbol Spor Okulları nda, basketbol eğitimi alacak gençlerimiz hem efsane takımın altyapısında efsane olma şansı yakalayacak hem de TEOG sınavlarında ek puan alma şansını yakalayacak.
Sizin de çocuğunuz Diamantidis gibi sayısız efsane oyuncu yetiştiren Panathinaikos Basketbol Akademilerinde eğitim alma şansını yakalasın, efsane olsun. Lisanslı basketbolcu gençlerimize Teog Sınavında Ek Puan şansı için buradan basvurabilirsiniz.
Sporun Çocuk Psikolojisindeki Önemi
Sporun Çocuk Psikolojisindeki Önemi ; İyi beslenme ve yeterli dinlenmenin yanı sıra, güvenli ve sağlıklı bir ortamda çocukların fiziksel gelişimlerini destekleyecek spor faaliyetlerinin de fiziksel ve ruhsal gelişimleri üzerinde oldukça etkisi vardır.
Yeni yürümeye başlayan çocuk bedenini istediği gibi yönlendirebilmenin ve hareketleri üstünde hakimiyet kurabilmenin mutluluğunu yaşar. Gelişimi süresince bedenini farklı şekilde kullanmayı deneyimleyerek (koşarak, atlayarak, sıçrayarak, vb. gibi) fiziksel yeterliliklerini keşfetmeye çalışır. Bu keşif sürecinde çocuğun çevresindeki yetişkinlerden aldığı destek, yapılan doğru yönlendirmeler çocuğun öz güveninin gelişiminde büyük bir etkendir.
Panathinaikos Basketbol Okulları , Okul öncesi ve ilkokul döneminde basketbol gibi takım sporlarını gerçekleştirmeleri sosyal becerilerinin artmasını amaçlar. Özellikle takım içinde işbirliği, paylaşma, yardımlaşma, etkili iletişim kurabilme ve problem çözme gibi beceriler sergilemeyi öğrenirler.
Bireysel hırsların takımın önüne geçmesini engellemeyi ve duygularını kontrol etmeyi öğrenir. İleride iş hayatında olası bir ekip çalışmasında kullanacakları becerilerin ilk adımları bu süreçte atılabilir.
Sporun çocuğun sosyal gelişimindeki etkisi kadar duygusal ve bilişsel gelişimi üzerinde de olumlu etkileri vardır. Kendi performansını deneyimleyen çocuk güçlü yönlerinin farkında olur ve öz güveni gelişir. Özellikle içe dönük çocukların güven verici bir eğitmen liderliğinde takım sporlarına katıldıklarında kendilerini daha rahat ortaya koydukları görülür. Ayrıca öfkesini kontrol etmekte zorlanan ya da saldırgan davranışlar gösteren çocuklar da takım sporlarında kurallara uymayı, koordine olmayı ve disiplin altına girmeyi öğrenirler. Takım için sorumluluk alması gerektiğini fark eden çocuk benmerkezci davranışlar yerine işbirlikçi ve dostça davranışlar geliştirir. Ayrıca yapılan faaliyete odaklanması da dikkat sürelerinin gelişiminde etkilidir.
Dolayısıyla, erken yaşta sporla tanışma ve yapılan aktiviteyi düzenli olarak sürdürme çocuğun fiziksel olduğu kadar ruhsal gelişimini de olumlu yönde destekler. Bu inanca sahip anne babalar çocukları yaş dönemine uygun sporlara yönlendirerek hayata iyi bir başlangıç yapmalarını sağlayabilirler.
Panathinaikos Turkiye basketbol okulları ve basketbol akademileri Sporun Çocuk Psikolojisindeki Önemi ni çok iyi biliyor ve çocuklarınıza Avrupanın en iyi eğitimini vermek için sizleri bekliyor.
Panathinaikos basketbol okulları Türkiye de. Çok yakında tüm Türkiye de. Sizin de çocuğunuz efsane takımın akademilerinde eğitim alma ve efsane olma şansını yakalasın.
Basketbolun Çocukların Mental Gelişimine Etkileri
Basketbolun çocukların mental gelişimine etkileri ; Yapılan araştırmalarda bu spor müsabakalarının içinde basketbol futboldan sonra gelen en popüler 2.branş olarak gözükmektedir. Ülkemizde de son dönemlerde gözle görülür şekilde ailelerin basketbol branşına daha çok yöneldiği verilerle de kanıtlanmıştır. Bunda milli takımımızın son 20 yılda ki başarılarının çok büyük payı vardır. Yine bu teknolojik gelişmelere paralel, çocuklar bilgisayar, ipad, play station gibi oyun konsollarını, sokakta oynamaya tercih etmekte, hareketten ve motor becerilerden uzak, hantal nesiller ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu sebeple aileler için spor okulları kaçınılmaz derecede önemli bir hale gelmiştir.
Çocukların spora başlama yaşı fiziksel ve zihinsel durumlarına göre değişmek ile birlikte, genellikle önerilen spor branşı ve yaş aralığı bu şekildedir;
4-6 yaş arası yüzme, jimnastik, dans
6-10 yaş arası yüzme,jimnastik, futbol, basketbol, hentbol, tenis
Yukarıda görüldüğü şekilde takım sporları içerisinde yer alan basketbola geçiş evresi 6-7 yaşında başlamakta fakat çocukların mevcut kapasitelerine göre yaş olarak değişiklik gösterebilmektedir.
Peki “basketbol”un çocuklar üzerinde ki mental etkileri ne şekildedir?
– Koşma, zıplama, hareket, denge gibi becerilerini geliştirme fırsatı bulurlar
ve fiziksel özelliklerini keşfederler.
– Grupta ki diğer arkadaşlarıyla ve koçları ile aynı ortamı paylaşan çocuklar
birbirleriyle iletişim halinde olduklarından kendini ifade etmeyi
öğrenirler.
– Belirli kurallar çerçevesinde disiplin özelliği kazanırlar.
– Karar verme mekanizması gelişir.
– Bilişsel ve duygusal gelişime büyük faydası vardır.
– Arkadaşları ile paylaşma, yardımlaşma, işbirliği ve problem çözebilme
yetenekleri artar.
– Takım olarak çalışmayı, oynamayı öğrenirler.
– Derslerinde gözle görülür bir artış meydana gelmektedir.
– Kendine olan güvenini arttırır.
– Koçları vasıtasıyla düzenli beslenme alışkanlıkları edinirler.
– Koçları vasıtasıyla ailelerinin yaptıramadığı ev içi düzen ve ders çalışma
özelliklerini edinirler.
– Rekabeti etmeyi, kazanma ve kaybetme duygularını tadarlar.
– Diğer bireylere saygı duymayı, centilmenliği öğrenirler.
çocugunuz en iyi basketbol okullarında eğitim şansı yakalaması için buradan basvuruda bulunabilirsiniz.
Basketbolun Çocuk Gelişiminde Etkisi
Basketbolun Çocuk Gelişiminde Etkisi ; Her çocuğun mutlaka en azından bir spor dalıyla ilgilenmesi onun sosyal, fiziksel ve ruhsal gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. Çocukların özellikle fiziksel gelişimlerinin daha hızlı olması için basketbolun yeri önemlidir.